Staalframebouw veilig en duurzaam

Met een nieuwe buitenschil in staalframebouw zijn woningen efficiënt te verduurzamen. Staalframebouw is maatvast, zonder krimp of werking. Door zijn constructieve functie is deze methode ook zeer geschikt om woningen aardbevingsbestendig te maken.

Door: Henk Wind

Friso Bouwgroep heeft 23 corporatiewoningen in Delfzijl, Farmsum en Holwierde verduurzaamd tot nul-op-de-meter en tegelijk bouwkundig versterkt om ze aardbevingsbestendig te maken. Dit is gedaan met de staalframebouwmethode van Renolution. Complete staalframebouwelementen worden daarbij tegen het binnenspouwblad en op het dakbeschot gemonteerd. Portalen van warmgewalste IPE-profielen zijn volledig geïntegreerd in de staalframebouwelementen. Doordat de staalframebouwelementen constructief werken, kan het binnenspouwblad er eenvoudig aan worden verankerd.

Renolution is ontwikkeld door Jan Willem Sloof. Hij heeft ruime ervaring met prefab beton en met prefab hsb, maar heeft nu bewust gekozen voor staalframebouw, voor zowel nieuwbouw als voor verduurzaming van bestaande woningen. “Prefab beton gaat krimpscheuren vertonen en in hout blijft altijd werking zitten. Daar moet je met je afwerking sterk rekening mee houden. Met staalframebouw heb je dat niet. Daar zit geen werking of krimp in en het is een bouwmethode met een precisie tot op de millimeter. Daarbij is het gewicht van staalframebouw maar een derde van het gewicht van traditionele bouwmethodes voor schilrenovatie, wat gunstig is voor de fundering.”

Geen dilataties
Staalframebouw is een bouwmethode die werkt met koudgewalste, dunwandige stalen C-profielen. Daarop komt aan weerszijden een constructieve beplating, van bijvoorbeeld OSB. De tussenruimte wordt gevuld met isolatie en aan de binnenzijde komt een dampremmende folie. Deze elementen worden aan de buitenzijde voorzien van een doorgaande laag harde isolatieplaten, waarop vervolgens of een mortelweefsellaag of regels worden aangebracht, als ondergrond voor de buitenbekleding. “Dat mag alles zijn: hout, beplating of steenstrips. Doordat er geen werking in het frame zit, maakt het niet uit wat je kiest. Ook op de aansluiting van het element van de verdieping op het element van de begane grond, is geen echte dilatatie nodig. Bij steenstrips brengen we op deze naad in het werk een voeg aan van een kunststofmortel, in dezelfde kleur als die van de andere voegen.”

Lees het complete artikel