faq: veelgestelde vragen

Hier vindt u de veelgestelde vragen over Renolution en de Renolution bouwmethode. Mist u een vraag? Stel deze gerust en wij zorgen dat deze erbij komt te staan!

Wat is Renolution?

Renolution is een geïndustrialiseerd bouwsysteem voor zowel nieuw- als verbouw dat bestaat uit een geïsoleerde staalframebouw-constructie met gevelafwerking naar keuze.

Waarom is staalframebouw zo aardbevingsbestendig?

Aardbevingen zorgen ervoor dat gebouwen horizontaal (en een beetje verticaal) heen en weer gaan bewegen. Met name de horizontale bewegingen leveren problemen op voor onze traditioneel gebouwde woningen van metselwerk en beton. Grofweg 10 tot 15 % van het totale gewicht van de woning zal door de bewegingen omgezet worden in een horizontale belasting op de woning. Hier gaat het vaak fout, met schade (of erger) tot gevolg. De horizontale belasting die bij aardbevingen ontstaat is normaal gesproken namelijk vele malen groter dan de windbelasting waarmee onze huizen in Nederland worden ontworpen. Hiermee hebben we gelijk een belangrijke reden te pakken waarom een staalframe woning in basis veel beter bestand is tegen aardbevingen dan een woning met een stenen casco, zoals beton en metselwerk. Een staalframe woning is vele malen lichter in gewicht dan een stenen woning. De horizontale belasting die bij een aardbeving geactiveerd wordt dus ook! Daarnaast heeft staal de eigenschap om trekspanningen op te kunnen nemen. Steen heeft deze eigenschap minimaal waardoor metselwerk snel scheurt en beton gewapend moet worden (met staal). Ook speelt de wijze van het opbouwen van de casco’s een belangrijke rol. Bij traditionele bouw is het heel normaal dat we een prefab betonvloer “los” op een gemetselde wand leggen. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de vloeren blijven liggen, totdat de aarde gaat beven. Bij staalframe worden alle constructieve elementen vanaf de fundering tot de nok aan elkaar vastgeschroefd zodat bij aardbevingen de onderdelen daar blijven waar we ze willen hebben. Genoeg redenen om in een aardbevingsgebied te bouwen met staalframe (en dan hebben we niet eens gehad over de snelle bouwtijd, de zeer hoge isolatiewaarde, de onbrandbaarheid etc. etc.)

Bron: Staalframebouw Nederland

Voor welk woningtype is Renolution geschikt?

Galerijwoningen, portiekflats en grondgebonden woningen.

 

Hoe brengt Renolution woningen naar Nul Op de Meter?

Renolutions prefab staalframebouw is constructief sterk, maatvast en heeft gepatenteerde luchtdichte aansluitingen. Doordat bouwkundig ontwerp en prefab productie minutieus op elkaar zijn ingesteld ten behoeve van Nul Op de Meter, is extra energiebesparing door toevoeging van installaties nauwelijks nog nodig. Kozijnen en beglazing zijn zodanig afgestemd dat zontoetreding maximaal is en tegelijkertijd geen actieve koeling nodig is door de zomernachtluiken die inbraakveilig en insectenwerend zijn.

Hoe kan een luchtdichte woning ook damp-open zijn?

Door de gepatenteerde staalframe-constructie kunnen alle gevelaansluitingen zeer luchtdicht worden afgewerkt. Luchtdichtheid heeft als belangrijke eigenschap dat het voorkomt dat energie door luchtlekkage bij temperatuur- of winddrukverschillen via de constructie verloren gaat. Dit is ook een belangrijke reden waarom een optimaal luchtdichtheidsniveau van een gebouw een positieve bijdrage levert aan de verlaging van de EPC. Tegelijkertijd is onze constructie wél damp-open. Dit is nodig om vocht te kunnen laten uitdampen, dat in de woning is ontstaan. Dus luchtdicht en tegelijkertijd damp-open vormen samen met ventilatie- en verwarmingssystemen dé combinatie voor een gezond comfortabel binnenklimaat.

Wat is een NOM-keur?

Nul op de Meter is in korte tijd een begrip geworden in de bouwsector. Het NOM-keur van de Stroomversnelling is een methode die zorg draagt voor kwaliteitsborging van Nul op de Meter-producten voor nieuwbouwwoningen en verbouwingen.

Kan met Renolution een EPV worden geïnd?

Jazeker. Renolutions NOM-keur van initiatiefnemer De Stroomversnelling  op het ontwerp maakt het voor corporaties mogelijk om voor onze Nul Op de Meter woningen een EPV te innen.