Nog even en dan zijn de huurwoningen aan de Jan van Amstelstraat ook CO2 neutraal. Nelli van Melis, bewoonster aan de Jan van Amstelstraat, vertelt hoe het haar vergaat.

Ramen en deuren eruit
Dit is een bijzondere dag, vertelt Nelli. “In 1 dag tijd gaan de ramen en deuren eruit en worden er nieuwe geplaatst. Het gaat op de millimeter precies. Die techniek is onvoorstelbaar.” Een rommeltje is het hier wel, zegt Nelli lachend terwijl ze een doekje over de tafel haalt. “Deze tafel heb ik vandaag al een paar keer gepoetst, maar het heeft geen zin. Je kunt blijven poetsen. Maar ach….je kunt wel mopperen, maar daar heeft niemand wat aan. We mogen al blij zijn dat het gedaan wordt.”

Harde werkers
“Die bouwvakkers sjouwen me wat af. Ze zijn allemaal even vriendelijk en helpen een handje extra als dat nodig is. Zo kreeg ik mijn wasmachine niet meer teruggeschoven na het poetsen. Ze boden meteen een hulp aan. Heel fijn. Ik ben sowieso tevreden over hoe alles verloopt tot nu toe.”

Deva
“Ik heb zelf weinig last van deze renovatie. Ik laat alles over me heen komen en heb – behalve spullen inpakken – weinig gedaan. Het is vooral toekijken. Mijn hond Deva heeft er wel veel last van. Ik merk dat ze over haar toeren is. We gaan nu vaker wandelen en dat helpt. Maar voor haar ben ik blij dat het straks voorbij is.”

Mijn dochter zei dat ik er wel een pan op moest zetten
Nelli vertelt dat ze achter het verduurzamen van woningen staat. “We betalen minder, maar ook voor het milieu vind ik het belangrijk. Mooie bijkomstigheid is het koken op inductie. Ik deed dat al vaker bij mijn dochter. De eerste keer kreeg ik hem alleen niet aan. Ik belde mijn dochter en zei “dat ding doet het niet”. Zegt ze “mam, je moet er wel een pan op zetten”. Nu ik weet hoe het werkt, gaat het perfect, zegt Nelli lachend. “Al met al ben ik erg benieuwd naar het eindresultaat.”